Чат: Оставката на Искров

Историята с поемането на отговорност от управителя на БНБ Иван Искров за случилото се с КТБ вече е почти досадна. В нея всеки играе своята роля. Искров твърди, че няма причини да подаде оставка, заради фалита на банката, но ще го направи, когато управляващите са готови да изберат нов управител. Те пък казват, че ще изберат негов наследник, когато подаде оставка.

Моля настоящето писмо да се счита за подадена, считано от 10 юли, оставка от поста управител на БНБ.

Иван Искров
в писмо до Народно събрание

Имаме ясно заявен ангажимент от Иван Искров, че ще подаде оставка тази седмица вероятно.

Владислав Горанов
финансов министър, пред журналисти

Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни. Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ

Менда Стоянова
председател на парламентарната бюджетна комисия, пред депутати

Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия

БНБ
съобщение на пресцентъра до медиите

Чувал съм заявка от управителя на БНБ Иван Искров, че ако има подкрепа за нов управител на Централната банка, ще си подаде оставката. Скоро ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да го реализира.

Владислав Горанов
финансов министър, пред журналисти

Съвсем скоро ще имам възможност да се произнеса.

Иван Искров

Видеото, в което Василев и Искров пеят в дует, няма никаква конкретна цел. Просто напомняме на Иван Искров, че е време да си подаде оставката. [...] Този клип е подарък на патерица за рождения ден на Искров.

Константин Симеонов
адвокат на Цветан Василев

Управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона. [...] Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка.

БНБ
официална позиция след излъчване на музикалното изпълнение на Искров и Василев

Иван Искров сме го посочили 100 пъти и нахалството му, че стои го няма никъде в света, но се надяваме май месец да имаме нов шеф на банката, парламентът да избере, надявам се. Нахалството му е безгранично.

Бойко Борисов
коментира казуса КТБ

Новият управител на БНБ вероятно ще стане известен през октомври, когато ще приключи и мандатът на Иван Искров. Все пак от неговата воля зависи дали БНБ няма да има по-рано нов ръководител.

Цецка Цачева
пред Дарик радио

Надявам се до края на следващия месец да имаме решение.

Владислав Горанов
министър на финансите, за заместника на Искров

Понякога, човек може и сам да си направи подарък за рождения ден.

Димитър Главчев (ГЕРБ)
пред Стандарт

Оставка се подава от гузност и от страх, аз не изпитвам нито едно от двете… Не искайте от мен безотговорно просто да си хвърля оставката… Искате или не, след два месеца трябва да изберете нов управител на БНБ - такъв е законът, аз ви призовавам да го направите сега, а не да го отлагате за есента. Имам рожден ден след няколко дни и можете да ми направите подарък.

Иван Искров
пред временната парламентарна комисия за КТБ

След като е нарушено доверието - а най-ценният актив на една централна банка е доверието, веднага щом заедно намерим решение за казуса "КТБ" и има стабилност в управляващото мнозинство, ще се оттегля и ще дам възможност на парламентарните лидери да изберат нов управител.

Иван Искров
пред депутати

Иван Искров да подаде оставка от поста заради кризата с КТБ.

Михаил Миков (БСП)
в интервю за Ройтерс

Дали ще си подам оставката или не, това е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност. Ако преценя, че не искам да нося отговорност, искам да спя по-спокойно, да бъда по-свободен, да не нося отговорностите на обществото, ще Ви информирам всички Вас чрез мотивирано писмо.

Иван Искров
в интервю за БНТ

Призовавам Ви незабавно да представите доказателства за изложените от Вас твърдения за зависимости и плащания, касаещи личността ми .Ако не можете да представите такива, моля да поднесете своите извинения относно неотговарящото на истината Ваше твърдение. В противен случай ще предприема всички необходими действия, позволени от закона с цел защита на доброто ми име, включително и по съдебен ред.

Иван Искров
в писмо отговор на Рашидов

Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което надроби, и за целия миш-маш… Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост… Зависим е от тези, които са му плащали!

Вежди Рашидов
министър на културата, пред агенция ПИК

Заявих публично готовност да подам оставка като управител на БНБ. Уверявам ви, че въпреки моментните критики и упреци към БНБ по случая КТБ, тази национална институция със своята 135-годишна история е и ще продължи да бъде важна част от институционалната архитектура на българската държава.

Иван Искров
в писмо до Бойко Борисов

Недопустимо е вече трети месец назначените от БНБ квестори да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса.

Бойко Борисов
в писмо до Искров

Няма да гласуваме нов управител на БНБ в този парламент. Гласуване на ГЕРБ с ДПС ще бъде огромен политически риск и ще се приеме много тежко от обществото. Разбира се, и партията не би си го позволила, затова след изборите новото мнозинство да си избере управител и подуправител

Бойко Борисов
министър-председател

ДПС по принцип е за смяната на управителя на БНБ Иван Искров. Има нужда заявеното от Искров желание да подаде оставка да бъде разгледано от парламента, но само при консенсус между парламентарните сили. ДПС няма да издига кандидатура, но е готова да обмисли предложенията, които бъдат направени.

Йордан Цонев (ДПС)
пред Дневник

Надявам се Народното събрание да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ. Ако това не се случи, апелирам към политическите сили, поне като минимум, да не политизират излишно ситуацията в БНБ в следващите месеци на предизборна кампания, за да не генерираме допълнителна институционална несигурност"

Росен Плевнелиев
президент

Ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на 42-рото Народно събрание до неговото разпускане на 6 август 2014 г. се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов Управител на БНБ, съм готов да подам оставката си веднага. Мотиви: Несъгласие БНБ и нейният Управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения.

Иван Искров
в писмо до парламентарния шеф Михаил Миков

Незабавна оставка на управителния съвет на БНБ. Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: "Политиците са на ход". Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати, ние ли бяхме на ход?. Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъдe

Бойко Борисов
министър-председател

Знам как да нося отговорност. Ще дам отговор на въпроса след 2 месеца. Сега е важно да намерим работещо решение.

Иван Искров
управител на БНБ

Ръководствата на БНБ, на ДАНС, главният прокурор и заместникът му трябва да влязат в затвора веднага. С твърденията си нашият гуверньор ще бъде съден от международния одитор.

Румен Петков
депутат от АБВ, пред БТВ

Искаме оставките на шефа на БНБ Иван Искров и на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, защото са допуснали източването на КТБ.

Протестна мрежа

БНБ никога не спи. Да си пазим институциите, малко останаха ненаритани.

Иван Искров